Bajnai Gordonnak nem tetszik az emelés, ők 15 százalékos emeléssel lennének elégedettek, szemben a mostani 60 százalékos béremeléssel. Figyelem, ezt a Fidesz szóvivője mondta!

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője a pedagógusok béremelésére is kitért, ami már csak azért is módfelett meglepő, mert eddig jó okkal hittük úgy, hogy Hoppál Péter tudása csupán két szóra – „gyurcsánybajnai”, illetve „maffiabaloldal” – korlátozódik. De lám, kellő odafigyeléssel betanítható újabb mutatványokra is.

false

Fotó: MTI – Kovács Attila

Ám most ennél sokkal érdekesebb, hogy mit talált mondani a pedagógusok béremeléséről: „(Gyurcsány) Bajnai Gordonnak nem tetszik az emelés, ők 15 százalékos emeléssel lennének elégedettek, szemben a mostani 60 százalékos béremeléssel.” Figyelem, ezt a Fidesz szóvivője mondta! Sajnos nem akadt senki a jelen lévő újságírók között, aki rákiáltott volna: „Mondd még egyszer, szépfiú, és tiéd a címlap!” Vagy éppen felvetette volna. Hiszen eddig úgy tudtuk, nem is akárkitől, magától Balog Zoltántól, hogy szeptember 1-jétől átlagosan 34 százalékkal emelkedik a pedagógusok alapilletménye, ami az eredetileg tervezett béremelés 60 százaléka.

Mindenki a nulláról indul

Az újonnan bevezetendő életpályamodell azonban nem tesz különbséget az első években a tanárok munkaévei között: szeptembertől minden, legalább két éve oktató tanárt a Pedagógus 1. osztályba sorolnak, ahonnan csak meghatározott képesítővizsga után lehet feljebb lépni. (A két évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkezőket automatikusan a Gyakornok kategóriába sorolják, ők két évig nem is állhatnak neki a Pedagógus 1. minősítés megszerzésének az eduline.hu cikke szerint.)

Az egyelőre még nem élesített módosító rendelet erről így fogalmaz: "A pedagógus minősítések 2013 szeptemberétől elkezdődnek, de a 2013. szeptember 1. és 2013.december 31. közötti időszakban Pedagógus II. fokozatba még csak ideiglenesen, 5 évre lehet bekerülni egyszerűsített minősítési eljárás keretében." A magyarnarancs.hu cikke szerint az ideiglenes minősítésre amiatt van szükség, hogy legyenek olyan tanárok, akik minősíteni tudják a kollégáikat az új rendszer kezdeti szakaszában (plusz az Oktatási Hivatal is tart gyorstalpaló képzéseket az ügyben). A cikk szerint így minden pedagógus - dacára szakvizsgáknak, másoddiplomáknak, szolgálati éveknek - szeptembertől a tanárokra vonatkozó új bértábla "alján" fogja kezdeni a tanévet.

Minden rendben van?

Mindezek mellett az új igazgatók kinevezése is borzolta a kedélyeket országosan, ugyanis több helyen is Hoffmann Rózsa olyanokat helyezett pozíciókba, akiket az iskolák tantestülete és a szülői munkaközösségek nem támogattak. Máshol viszont végül a pályázók közül senkit sem neveztek ki igazgatónak, így ott egyelőre nem tudni, ki fogja vezetni az intézményt szeptembertől - erre többek közt példa a Szigetváron megtörtént eset is.

A kinevezések kapcsán aggodalmának hangot adó Együtt-PM Szövetséget a Fidesz részéről Hoppál Péter, Orbán Viktor (egyik) magyar hangja utasította rendre egy jóízű Gyurcsány-Bajnaizással (az 'elmúltnyolcév' nevesített verziója). Hoppál szerint a határozott időre szóló, lejárt mandátumok miatt volt szükség új igazgatók kinevezésére 588 iskolában, és mivel az iskolák állami felügyelet alá kerültek, így a kinevezések is állami feladattá váltak (az Együtt-PM szerint a helyi közösségeknek kellene adni az igazgatóválasztás jogát). Idén ősszel több mint 150 ezer pedagógus kezdheti meg úgy a tanévet, hogy kiszámítható béremelés vár rá, nem pedig felmondólevél, ahogy az Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormánya idején történt, "amikor tízezreket tettek közülük utcára" - tette hozzá közleményében a politikus.

Alig fél hónappal a tanévkezdés előtt tehát egy tanárként évekig munkálkodó fideszes képviselő szerint minden rendben van.

„Szóvivő úr, ez maga szerint 60 százalékos emelés?”

Hohó, mondhatná erre bárki, hogy tévedett a szóvivő, rosszul emlékezett egy számra, nyelvbotlása támadt neki vagy hirtelen rosszullét hatására ragadtatta el magát. Ne zárjuk ki, de lehetetlen nem észrevenni a Fideszben immár napi hasznosítású metódust, ha elég határozottan állítasz számadatokat, nem ellenőrzi senki, pláne ha az adott szám az adott kontextusban – igaz, más helyen, más helyi értékkel – már elhangzott. Ilyenformán pedig aligha lehet szó véletlen tévesztésről…

Hoppál Péter a legnagyobb kormánypárt, vagyis Orbán Viktor alkalmazottja, a párt, vagyis Orbán Viktor álláspontjának képviselője. S azt a munkamódszert követi, ami a Fidesz háza táján, Orbán portáján használatos. Tehát, ha ő hazudik cinikusan, akkor nem Hoppál Papagáj hazudik cinikusan, hanem a Fidesz, vagyis Orbán Viktor. S ez csak az alapfokú lecke.

A középfok valahol a pedagógus-szakszervezeteknél kezdődne, de sajna nincsen ehhez semmi hozzáfűznivalójuk. Pedig simán megtehetnék, hogy találkozót kérnek Hoppáltól, kihívják a Fidesz-székház előtti kövesútra, és felszólítják: „Most akkor mondd a szemünkbe is, hogy hatvan százalékkal emelkedett a bérünk!” Tényleg, miért nem teszik? Mit veszíthetnének?

süti beállítások módosítása