A hétvégén lejárt a vállalkozások kamarai hozzájárulásának befizetési határideje. Várhatóan április végéig tart a banki átutalások feldolgozása, majd ezt követően adja át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az adóhivatalnak azok listáját, akik nem fizették be az ötezer forintos kötelező hozzájárulást - mondta az InfoRádiónak a kamara főtitkára.

Dunai Péter kifejtette: ha székhelyváltás történt, akkor ebben az évben ahhoz a területi kamarához kell fizetni a kamarai hozzájárulást is, ahol a cégnek a székhelye van. Tavaly is volt rá példa, hogy rossz helyre mentek az utalások, elég nehézkes volt ezt tisztázni - tette hozzá.

A nem fizető cégeknek az adóhivatal a végrehajtási eljárás során ötezer forintos behajtási díjat is fel fog számítani. 
Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke azonban úgy látta, hogy a vállalkozások nagy része, amely nem vesz igénybe kamarai szolgáltatásokat, plusz adóteherként tekint a díjra.

Dunai Péter szerint természetes, hogy egy pár évig eltart, míg olyan szintű szolgáltatási rendszert alakítanak ki, amivel már elégedett az érintett vállalkozások többsége. Úgy vélekedett, hogy a fizetés törvényi és erkölcsi kötelezettség is. A tavalyi évi hozzájárulásokból eddig több mint 2,5 milliárd forint folyt be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához.