A béremelés 2013-ban is fontos helyet foglal el mind a munkáltatók, mind a munkavállalók életében. Elsőnél tehernövekedésként jelentkezik, míg a másiknál megfelelő emelkedés esetén magasabb életszínvonalat.

Bár többnyire azt kell tapasztalni, hogy ha volt is eddig az adott évben béremelkedés az legtöbbször nem eredményezett reálbér növekedést, ugyanis az infláció magasabb volt nála. A kormány 2012-ben bevezette a bérkompenzációt, amelynek célja az volt, hogy általa elkerülhessék a munkavállalók nettó kereset csökkenését, illetve, hogy a munkáltatók terheinek csökkentésével arra biztassa a munkaadókat, hogy a kormány által ajánlott béremelést végrehajtsák. A munkaadók a kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból vehetik igénybe. Míg 2012-ben a kedvezményt 190.017 Ft bruttó jövedelemig lehetett igénybe venni, addig 2013-ban már csak bruttó 135.000 Ft-ig. A maximális kedvezményt bruttó 75.000 Ft-nál alacsonyabb fizetésnél lehet igénybe venni, majd a munkabér növekedésével a kedvezmény folyamatosan csökken, míg 135.000 Ft-nál éri el a 0 Ft-ot. Változott az igénybe vehető kedvezmény is az előző évhez viszonyítva, ugyanis 2012-ben a kedvezmény maximális mértéke a járulékalap 21.5 %-a volt, ami 2013-ban már csak 16 %.

Fentiek mellett, a kormány várakozásai szerint 2013-ban nem lesz szükség a kedvezményre, ugyanis bérkompenzációra sem lesz szükség, mert szerintük az idei adóváltoztatások eleve kereset növekedést eredményeztek. Ennek ellenére még 2013-ban a fenti mértékben még igényelhetők a kedvezmények. Fontos tudni, hogy a szocpol kedvezményt nem lehet más adókedvezményekkel, így például a munkahelyek védelmével kapcsolatosan igénybe vehető kedvezményekkel összevonni.

Fontos változás 2013-ban a bérekkel kapcsolatosan, hogy növekedett mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum összege. Az első 98.000 Ft-ra, míg a második 114.000 Ft-ra. A minimálbérnél ez az emelkedés közel 5,4 %, ami a kormány inflációs előrejelzése alapján magasabb, mint a várható Ft gyengülés, aminek hosszú idő után először reálbér növekedési hatása lesz. Természetesen a béremelések nagymértékben eltérnek 2013-ban is egymástól. Más mértékben növekedett a vezetők jövedelme, a szakmunkások bére, és máshogyan a mérnökök bére, és a közszolgák bére. Eltérnek a béremelések mértéke gazdasági ágazatonként is. Sok helyen nem volt béremelés, sőt annak olyan cégek, ahol csökkent a bér. A béremelések időpontja sem egységes. Van ahol a naptári év elején változtattak a munkabéreken, és vannak vállalatok, ahol az üzleti év letelte után nyúlnak hozzá a bérekhez. Folyamatosan téma a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók munkabérének alakulása.

Látható, hogy a béremelés 2013-ban sem egy egyszerűen meghozható döntést igényel. A béremelésekkel kapcsolatos döntések pillanatról pillanatra módosulhatnak - ez 2014-re is igaz lesz, az aktuális kormányzati döntések, illetve a gazdasági kilátások változásainak fügvényében.

süti beállítások módosítása