Diákhitel direkt központ

2013.04.04. 20:45

Aki él ezzel az egyedülálló hitellehetőséggel, az rendkívül kedvező feltételek mellett juthat kölcsönhöz.

Nincs hitelbírálat

A hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem fedezet. Aki igényli a Diákhitelt és megfelel a jogosultsági feltételeknek az megkapja az általa választott hitelösszeget.

Bármire elkölthető

Nem kell igazolni, hogy mire fordítja a felvett kölcsönt, szabadon eldöntheti, hogy hol van a legjobb helye a pénznek.

Havonta vagy egy összegben?

Választhat, hogy havi rendszerességgel 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forintot részletekben, vagy félévente egy összegben szeretne hozzájutni kölcsönéhez akár 250 ezer forinthoz egy szemeszterben.

2012. augusztus 15-től kötött kölcsönszerződéseknél egységesen – a felvett hitelösszegtől függetlenül – 6% lesz a törlesztőrészlet mértéke.

Magasabb törlesztési hányadot azok kapnak, akik 2012. május 15-ét megelőzően kötöttek szerződést és nem igényelnek Diákhitel2-t.

A törlesztés ráér

Nem kell azonnal törleszteni. Csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb azonban a 35. életév betöltését követően kell elkezdeni visszafizetni a kölcsönt.

Azoknál, akik 2012. május 15-ét megelőzően kötött szerződést és nem igényelnek Diákhitel2-t továbbra is a 40. életév betöltéséhez kötődik a törlesztés megkezdése.

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre. A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Diákhitel felvételére jogosult mindenki, aki:

· 35. életévét még nem töltötte be*,

· magyar állampolgár,

· menekültként elismert,

· letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik,

· a Rendeletben meghatározott jogcímen** Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik.

A hallgatói hitelt felveheti, ha:

· felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

· lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,

· az adott képzési időszakra bejelentkezett és

· nem rendelkezik érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel.

Nem jogosult Diákhitel felvételére, akinek korábban kötött Kölcsönszerződése megszűnt és tartozását nem fizette meg. Két Diákhitel-szerződése senkinek sem lehet, mindenki kizárólag egy Kölcsönszerződéssel rendelkezhet.

* Abban a szemeszterben folyósítható utoljára a Diákhitel, amelyikben a jogosult betölti a 35. életévet.

** A Rendeletben meghatározott jogcímek:

· A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) alapján az az EGT állampolgár, aki három hónapot meghaladó időtartamra, keresőtevékenység folytatása céljából tartózkodik Magyarországon, valamint ezen személy három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosult családtagja,

· Kereső tevékenységet folytató magyar állampolgár családtagja, aki Magyarország területén három hónapot maghaladó tartózkodásra jogosult,

· Aki az Szmtv. alapján állandó tartózkodásra jogosult.

A Diákhitel egyedülálló megoldást kínál azzal, hogy a visszafizetést nem kell azonnal a hitelfelvétel után megkezdeni.

Az Üzletszabályzatnak megfelelően hallgatói jogviszonyának megszűnését be kell jelentenie. Ha rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal elektronikusan is elküldheti a nyomtatványt a Diákhitel Központnak.

Minden előzetes értesítés nélkül meg kell kezdenie a törlesztést:

  • a hallgatói jogviszonya megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de
  • legkésőbb a harmincötödik életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától.

A Diákhitel Direkt igénybevételével Ön korszerű, kényelmes, segítő és tájékoztató funkciókat is ellátó elektronikus ügyintézési felületet használhat. Az adatok megadását támogató és ellenőrző felületek révén sokkal könnyebb lesz az ügyintézéshez kapcsolódó különféle nyomtatványokat korrekten és hiánytalanul létrehoznia. A hibás, vagy hiányos adatmegadás megelőzésével sokak számára jelentősen csökken az ügyintézések átfutási ideje.

A hitelügyintézéssel kapcsolatos minden nyomtatvány előállítható a Diákhitel Direkt felületen. E dokumentumok túlnyomó része olyan, hogy benyújtásukkor nincs szükség személyazonosításra, így azok elektronikus úton, azaz az interneten keresztül, közvetlenül eljuttathatók a Diákhitel Központhoz.

A Diákhitel Direkt felületet használva többek között az alábbi ügyek intézhetők interneten keresztül:

  • személyes adatok megváltozásának bejelentése (kivéve a név, születési hely, születési idő, anyja neve, állampolgárság, adóazonosító-jel, illetve az állandó lakóhely megváltozásának bejelentését, amelynél a nyomtatványt személyesen kell leadni),
  • képzési adatok megváltozásának bejelentése
  • folyósítási és törlesztési adatok módosítása
  • a hitel aktuális egyenlegének (utalások és befizetések) lekérdezése,
  • a Diákhitel folyósításának szüneteltetése, illetve újraindítása
  • törlesztőrészlet aktuális mértékének lekérdezése.

A szokásos, eddig normál postai küldeményként küldött leveleink a Diákhitel Direkt szerződéssel rendelkező ügyfelek esetében az internetes ügyintézési felületen hozzáférhető személyes postafiókokba kerülnek, és ugyancsak ide küldjük a jövőben elektronikus hírleveleinket is. (Azoknál a dokumentumoknál, amelyeket eddig tértivevényes vagy ajánlott levélben küldtünk ki, az internetes csatorna használata mellett továbbra is hasonló módon postázunk.)

süti beállítások módosítása