Tranzakciós adó 2013 / 2014

2013.04.04. 20:26

Aktuálissá vált, hogy foglalkozzunk a kérdéssel, mely mindannyiunkat érint. A tranzakciós adó 2013-as Magyarországi bevezetéséről van szó.

A tranzakciós adó az Európai Bizottság által elfogadott, az Unió 11 országában bevezetendő (Tobin adóként is emlegetett) illeték, mely a banki pénzügyi tranzakciókat sújtja. Az EB három alapvető célja, hogy ezáltal az egységes piac működését javítsa, a pénzügyi szektor hozzájáruljon az állami bevételekhez, illetve a pénzügyi szektor reálgazdasághoz kapcsolódó tevékenységeit ösztönözze.

Az EU tranzakciós adó 2014. januárjában lép hatályba. A becslések szerint 30-35 millió euró bevételt eredményez, melyből az adott állam és az Unió is részesül majd. Franciaország, Németország, Belgium, Ausztria, Szlovénia, Portugália, Görögország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Észtország csatlakozott a tranzakciós adó 2014-ben történő bevezetéséhez. Magyarország a saját útját járja. Itthon 2013.január 1-ével lépett hatályba az tranzakciós illetékről szóló törvény. A pénzügyi adó 2013-ban az illeték alap 0,1 százaléka, de fizetési műveletenként maximum a 6000 forintot érheti el. Kivételt képeznek az egynapos lejáratú jegybanki betét elhelyezésére irányuló műveletek, ahol az illeték mérték az alap 0,01 százaléka.

Az alap felállás szerint a tranzakciós adó a bankokat és a pénzintézeteket terheli, de naivitás lenne azt hinni, hogy azok nem hárítják át az ügyfelekre az illetéket. Internetes források szerint 25 százaléknál magasabb az átutalási és készpénzfelvételi díj növekedés a tavalyi árakhoz képest. A legtöbb banknál február során várható, hogy megjelenik a változások hatása.

A banki ügyfelek érdeklődése hatalmas. Országosan eddig százezernél többen számították ki a bankszámlájukból származó éves költségeket az interneten megtalálható online kalkulátorok segítségével. Az éves megtakarítás a legdrágább és legolcsóbb ajánlat között a 20 000 forintot is elérheti. Jelen helyzet megkívánja, hogy minél tudatosabban álljunk a bank szektor által megteremtett helyzethez, és megkeressük a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

A tranzakciók díjmentesek és a számlavezetés is nulla forint, ha az ügyfél Citibank által kezelt pénzügyi eszközeinek havi átlagegyenlege a 2 millió forintot meghaladja és a bankszámlán napi 300 ezer forint záróegyenleg van. Ha a feltételek nem teljesülnek, a tranzakciók akkor is ingyenesek, azonban a havi ügyfélkapcsolati díj ebben az esetben 3999 forint. Az Új 0 Ft-os díjcsomagra történő váltás egyszeri díja 20 ezer forint.

Ingyenesek a tranzakciók

Az ügyfelek bármelyik automatából ingyenesen vehetnek fel pénzt, díjmentesen jogosultak korlátlan számú hazai forinttranzakcióra az internetes banki rendszeren keresztül, és Magyarországon korlátlanul vásárolhatnak díjmentesen Citibank betéti kártyájukkal.

Az Új 0 Ft-os díjcsomaghoz tartozó Takarék Plusz megtakarítási számla kamata 2 000 000 Ft-ig 5,00% (EBKM 5,00%), a 2 000 000 Ft feletti egyenlegre vonatkozóan 0,00% (EBKM 0,00%).