Az autópálya matrica árak azon kevés szolgáltatás között található, amelynek az ára nem változott 2012-höz viszonyítva. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete szerint ugyanis az árak maradnak a tavalyi szinten, ami jó hír az autóstársadalom tagjainak. Kisebb változást csak az jelentett, hogy a tervezett elektronikus díjfizetés várható bevezetése miatt a tehergépjárművek, melyek a D2, D3, D4 kategóriába tartoznak, csak 1 napos, heti, és havi matricát vásárolhatnak. Az elektronikus díjfizetés lehetővé teszi majd, hogy a gépjárművezetők a megtett úttal arányos díjat fizessenek. Bevezetésének várható ideje 2013. július 01. Érdekesség, hogy az autóbuszokra nem vonatkozik majd az elektronikus díjfizető rendszer, ezért számukra külön kategória lett létrehozva.

A kategóriák alapján megkülönböztetünk D1, D2, D3, D4, illetve B2 kategóriákat, melyek közül az utolsó vonatkozik a fentebb említett esetre, azaz az autóbuszokra. A D1 kategóriába tartoznak a motorkerékpárok, és a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű gépjárművek. A D2 kategóriába vannak sorolva a 3,5 tonnánál nagyobb, de a 7,5 tonnánál kisebb össztömegű gépjárművek, és szerelvényeik. A D3 kategóriába tartoznak a 7,5 tonnánál nagyobb, és a 12 tonnánál kisebb gépjárművek, és végül a D4-be tartoznak a 12 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek. Rajtuk kívül vannak a B2 kategóriába sorolt autóbuszok, illetve lakóautók.

Díjtáblázat 2013

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjrendelete szerint az autósok 2013-ban is a 2012-es árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra.

A teherautósok számára fontos információ, hogy a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés 2013. július 1-ei tervezett bevezetése miatt a D2, D3 és D4 kategóriákban 2013 első félévében csak 1-napos, heti és havi e-matricákat lehet vásárolni. Újdonság az elektronikus díjfizetésben nem érintett autóbuszok számára létrehozott B2-es kategória.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ. A díjkategóriák a következők:

D1 díjkategória

Motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal is,

D2 díjkategória

A 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány),

D3 díjkategória

A 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12,0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány),

D4 díjkategória

A 12,0 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány).

B2 díjkategória

A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok és lakóautók bármilyen vontatmánnyal is.

A 3,5 tonnát meghaladó és legfeljebb 7,5 tonnát elérő össztömegű autóbuszt, ide értve a bármilyen vontatmánnyal ellátottat is, valamint a lakóautót, az 1 napos, a heti és a havi jogosultság árának meghatározása szempontjából a D2 díjkategóriába kell besorolni. A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt, ide értve a bármilyen vontatmánnyal ellátott autóbuszt is, valamint a lakóautót az 1 napos, a heti és a havi jogosultság megállapítása szempontjából az autóbusz össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni. Az előző bekezdés szerinti díjkategóriába sorolt autóbusz, ideértve a bármilyen vontatmánnyal ellátottat is, valamint a lakóautó esetében a díjkategóriába sorolás a pótdíj megállapítása során is irányadó.