Több száz gépjármű átírását hamis illetékbefizetési csekk alapján végezték el az okmányirodák - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t. Az adóhatóság feljelentést tett költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

A NAV több esetben tapasztalta, hogy az illetékek - az átírás ellenére - nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését.

Az átírást feltehetően megbízottal elvégeztető ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték. Kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a csekkre a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át, és az így hamisított csekket mutatták fel az átíráskor.

Ezért a NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló maga fizesse be az illetéket, vagy legyen körültekintő a meghatalmazott kiválasztásakor, mert ha az illeték nem érkezik meg az adóhatóság számlájára, akkor a vevőt kötelezik az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy az illeték összegét korábban már másik személynek átadta - olvasható a közleményben.

A teljesítmény alapján számított gépjármű átírás 2013 – 2014-es átírási illetékei a következők lesznek:

gempajmu atiras uj arak


Ezen kívül számolni kell még az alábbi kiadásokkal:

  • új forgalmi engedély kiállításának díja 6000.-Ft,
  • gépjármű felelősség biztosítás díja
  • az eredetiségvizsgálat elvégzésének díja
  • új törzskönyv kiállításának díja 6000.-Ft,


A 120 kW-nál nagyobb teljesítményű hajtómotoros teherautók, autóbuszok és vontatók tulajdonjogának megszerzése esetén a gépjármű átírás 2013-2014-es költségét úgy kell meghatározni, mintha az adott gépjármű 120 kW teljesítményű hajtómotoros gépjármű lenne. Kizárólag elektromos hajtómotorral működő gépjárművek teljes illetékmentességet élveznek.