Évekig eltarthat, amíg a magyar pénzügyi rendszerből kivezetik a lakáscélú devizahitel intézményét, amit majd a hitelezőkkel folytatandó tárgyalások előznek meg – mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Bloomberg hírügynökségnek még csütörtökön. Hozzátette, "elképzelhető", hogy az MNB-nek szerepe lesz a devizahitelek átváltásában.

"Nem a végtörlesztéshez hasonló megoldásra kell számítani, az összehasonlítás erősen túlzó" – mondta az államtitkár.

"A cél a devizahitelek forinthitelekre történő átváltása. Reálisan nézve a folyamat évekig tarthat, és ha sikerül felére csökkenteni az átlagos futamidőt, akkor már elértünk valamit" – közölte. Orbán Gábor azt mondta, hogy "a kormány álláspontja szerint a lakáscélú devizahitelek kivezetése pénzügyi és nem jogi kérdés". 

"Ahogyan a jogi rendszer stabilitását nem veszélyeztetheti egy rossz pénzügyi termék vagy modell, a pénzügyi rendszer biztonságos működését nem veszélyeztetheti egy rossz jogi megoldás" – emelte ki az államtitkár. Orbán Gábor szerint "a devizahitel-szerződések nem érvénytelenek, de olyan rossz termékek, amelyeknek nincs helyük a háztartások pénzügyi portfóliójában".

Bár stabil a magyar bankrendszer, bizonytalan, "hogy egy külföldi tulajdonos miként reagál arra, ha egy szerződés lezárásából vesztesége keletkezik" – mondta Orbán Gábor. Szerinte ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a kormánynak ki kell segítenie a bankot, amit a kabinet nem akar megkockáztatni. 

A kormány a kereskedelmi bankok mellett egyeztetni fog a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) is, mivel "elképzelhető", hogy az MNB-nek szerepe lesz a devizahitelek átváltásában. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek megsegítése nem veszélyeztetheti mások megtakarításait vagy hiteleit.