Hogyan alakulnak Magyarország legnépszerűbb új és használt autómodellek biztosítási díjai – ezt számolta ki a PBA Biztosítási Alkusz legújabb felmérésében. A kötelező biztosítás díja alacsony: új autóknál átlagosan évi 25 ezer forint és ez nem változik jelentősen az autók elöregedésével sem. Ráadásul a legnépszerűbb típusok esetében a kötelező biztosítás az átlagnál alacsonyabb mértékben drágult. Cascót viszont kifejezetten megéri megkötni idősebb járművekre is. A 3 éves kocsik cascója ugyanis évente átlagosan 58 ezer forint, ám 12 évesen ez az összeg már 38 ezer forintra csökken.

A PBA által összeállított táblázatban (ld. a közlemény végén) azt vizsgálta meg, hogyan alakulnak a Magyarországon legnépszerűbb új és használt autómodellek biztosítási tarifái. Az alkuszcég megkereste a legalacsonyabb díjú biztosításokat, és tanácsokat is fűzött megkötésükhöz. Mintának az átlag magyar autótulajdonost vették: 35 éves, budapesti férfit, aki negyedévente fizeti be a biztosítási csekket.

Hazánkban a piacot rendszeresen felmérő JATO Dynamics statisztikája szerint a legtöbben Skoda Octaviát vásárolnak új autóként, ezt követi az Opel Astra és a Ford Focus. A legnépszerűbb típusok esetén a gépjárművek átlagos kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) évente 25 ezer forintba kerül. Ez a tarifa nagyon kedvező: a 2012-es kalkulációkhoz képest idén csak 4%-os díjemelkedés tapasztalható ugyanezekben a kategóriákban. Eközben megfordulni látszik a hosszú évek óta tartó folyamatos díjcsökkenés a teljes kgfb piacon, hiszen a 2013-as esztendőben az átlagdíjak 9%-kal emelkedtek az előző évhez képest. Vagyis, jó hír a legnépszerűbb típusok vásárlóinak, hogy az átlagnál jóval kisebb mértékben drágultak a köteleződíjak.

A vizsgált autók casco átlagos díja jóval magasabb, 59 ezer forint, amelyet egy új Opel Astra 76 ezer forintos díja húz fel.

A Használtautó.hu felmérése szerint a használt autók közül évek óta az Opel Astra, Suzuki Swift és Ford Focus triumvirátusa uralkodik itthon. Azt is megnéztük, hogy e legnépszerűbb modellek biztosítási díja miként változik a leggyakoribb életkorukban, vagyis 3, 7 és 12 évesen. Ha a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) és casco díjakat nézzük, a 3 és 7 éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe. A kgfb díjak átlagosan 23 ezer forintos összege alig változik az autók életkorával, a casco viszont jelentősen. A 3 éves autók átlagosan 58 ezer forintos éves casco díja 12 éves korú járművek esetében 38 ezer forintra csökken. Egy 7 esztendős Opel Astra cascója például csaknem 23 százalékkal olcsóbb, mint egy 3 évesé, a 12 éves pedig további 45 százalékkal csökken. „Érdemes megnézni a casco ajánlatokat, ha idősebb gépjárművet vásárolunk, mert olyan alacsony a teljes körű változatok díja, hogy feltétlenül érdemes megkötni” – mondja Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.

Casco: két perc, több százezer forint

Galántai Zsolt szerint a casco biztosítás kiválasztása jóval több figyelmet igényel, mint a kgfb-é. „Választáskor két perc ráfordítással több százezret is spórolhatunk káresemény esetén!” – mondja. Íme, néhány fontos szempont:

 • Javíthatósági határ: Töréskár esetén hány százalékig számít javíthatónak az autó, és mikortól állapítják meg a gazdasági totálkárt.
 • Új értéken térítés: új autó vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy mennyi ideig térít új értéken a biztosító lopás és totálkár esetén.
 • Fontos, hogy a gépjármű típusát pontosan határozza meg: káreseménynél rosszul járhat, ha egy eltérő felszereltségű autóra kötött szerződést.
 • A külön beépített extrákat is gondosan tüntessük fel!
 • Casco esetében is van bónusz, csakúgy, mint kgfb esetében. Ha valakinek nincs casco bónusza, figyeljen, mert sok biztosító valamilyen arányban figyelembe veszi a gfb bónusz kedvezményt a casco díj kiszámításakor.
 • Érdemes az indexálás feltételeit is megnézni, van olyan társaság, ahol kármentesség esetén automatikusan csökkennek a díjak!

Kötelező: mire kell figyelni

Kgfb-szerződés kötésekor a gépjármű-üzembentartójának több dolgot is figyelembe kellene vennie, ám a PBA tapasztalata szerint mégis évről-évre visszatérnek ugyanazok a hibák:

 • Nagyon sok kellemetlenséget kerülhetünk el azzal, ha tisztában vagyunk az előző szerződésünkkel kapcsolatos alapvető információkkal, mint pl. melyik társasággal álltunk szerződésben és már kötéskor megadjuk az előző biztosítási szerződésünk kötvényszámát
 • Érdemes előre tájékozódni arról, hogy a kiválasztott biztosítónál milyen lehetőségek lesznek az ügyintézésre, hiszen van olyan társaság, amelyiknek országos ügyfélszolgálata van, de akad olyan is, akinél csak elektronikusan vagy telefonon lehet ügyet intézni
 • Az ügyfelek nem veszik igénybe az igényelhető kedvezmények teljes körét– részben azért, mert nem tudnak róla, vagy pedig, mert nem szánnak elég időt áttekintésükre. Fontos, hogy olyan kedvezményt vegyünk igénybe, amelyet igazolni is tudunk a biztosítónak.
 • Az online kalkulátorban nem pontosan adja meg a bónuszfokozatot
 • Az ajánlat véglegesítése előtt tüzetesen ellenőrizzük az adatok helyességét.
 • Nagyon fontos, hogy a kgfb díjat akkor is be kell fizetni határidőn belül, ha a kötvény, a díjbekérő vagy a csekk nem érkezik meg, ellenkező esetben felmondja a biztosító a kötelező biztosítási szerződést. Amíg nincs újrakötve, addig naponta fedezetlenségi díjat számítanak fel.
A legnépszerűbb személygépjármű-modellek és biztosítási díjaik (2013. szeptember) 35 éves, budapesti férfi, B5-ös fokozattal, csekkes negyedéves díjfizetés, 10%-os, max. 100 ezer forintos önrésszel, az összegek tartalmazzák a baleseti adót.

A korábbi díjcsökkenések után 2013-ban eddig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) átlagosan körülbelül tizedével kerül többe az előző évinél – írja azenpenzem.hu a PBA biztosítási alkuszra hivatkozva.

A lap szerint ezzel beigazolóditt az a korábbi feltételezés, hogy a kampány „kivezetése” emeli majd az árakat. A változás azt jelenti, hogy az idén januártól már nem csupán október végén, hanem az év bármely napján lehetőségük van új köteleződíjat hirdetni a biztosítóknak. Január elseje óta pedig szinte mindegyik kgfb-t kínáló biztosító kihasználta az évközi díjhirdetés lehetőségét.