Az előző évekhez hasonlóan idén is jelentős érdeklődés mellett indult a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány. Mivel a biztosítók többsége emelte díjait, az már most biztosnak látszik, hogy az autósoknak jövőre többet kell fizetniük kötelezőjük után, mint 2013-ban – derül ki a Biztosítás.hu online alkusz adataiból.

Az első nap adatai alapján elmondható, hogy a kgfb-átlagdíj 11 ezer forintról 15 ezer forint fölé emelkedhet. A biztosítóváltással elérhető megtakarítás összege csökken tavalyhoz képest. Míg a 2012-es kampányban a váltók átlagos megtakarítása adó nélkül még nyolcezer forint volt, ez most a négyezer forintot sem éri el.

A biztosítók közül az Allianz, az Uniqa és a Posta látszik nyerőnek, míg a tavaly nyertes K&H a negyedik helyre szorult vissza. Ügyfélszerzésben reménykedhet ugyanakkor még az Astra, az Aegon és a Groupama is. A kiegészítő biztosítások (kátyúkár, lopás és autópálya-casco, illetve vadkár) népszerűsége tovább nőtt. Ezeket több mint 40 százalékban választják az autósok.

A Biztosítás.hu szerint bár a díjemelkedést nem fogják tudni elkerülni az autósok, biztosítóváltással csökkenthetik annak mértékét, amennyiben megkeresik azt a biztosítót, amely számukra a legolcsóbb díjat kínálja jövőre. A váltók száma ugyanakkor az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulhat, vagyis mintegy 500 ezren válthatnak idén biztosítót. Az, hogy a tavasz óta tartó díjemelkedési tendencia mennyire lesz tartós, nemcsak a biztosítókon, hanem az autósokon is múlik majd.