A hétvégén elkezdődött kötelezőkampányban a vidéken élő gépjármű-tulajdonosok jártak a legjobban, akik tovább csökkenthetik biztosításuk díjukat. A budapesti kgfb-tarifák átlagosan egy százalékkal, a megyeszékhelyen élők kötelezője jelentősen, nyolc százalékkal növekedett. Ezzel szemben a kisebb vidéki településeken élőké tíz százalékkal csökkent. Az elmúlt egy évben átalakult a biztosítók erősorrendje is a kgfb piacán.

A tavalyi óriási díjcsökkenések után a 2014-es kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások tarifái csak vidéken estek – ez derül ki a PBA Biztosítási Alkusz elemzéséből, amelyet a szombaton meghirdetett köteleződíjak alapján készített saját ügyfél-portfolióján belül. A biztosítók hétvégi díjképzései alapján a kedvencek a vidéken élők, ők akár 10 százalékkal kaphatnak jobb ajánlatot, mint az előző évben. Ezzel szemben nem kedvez a díjhirdetést a fővárosiaknak és a megyeszékhelyeken élőnek, akik átlagosan 1-illetve 8 százalékkal magasabb tarifákkal számolhatnak. - foglalta össze a biztosítók árképzését Waldmann Péter, a PBA online üzletágának vezetője.

A PBA kimutatása szerint országszerte átrendeződött a biztosítók erősorrendje a kötelezők piacán. Amíg Budapesten tavaly a Genertel dominált, idén a helyét az Astra veheti át, amelyet az Aegon és az Allianz követ. A 2013-ban első helyen álló Wáberer idén is megmarad a dobogón a megyeszékhelyeken, a többi vidéki településen viszont az Astra válthatja őt.

A kötelező átlagdíjait együttkötési kedvezmények csökkenthetik. Több biztosító például akár 50 százalékot is elenged a kötelező díjából, ha a szerződő lakásbiztosítást is választ mellé. 5-15 százalékos kedvezményt kaphat, aki úgy dönt, hogy biztosítójával kizárólag az interneten kommunikál. A korábbi évekhez hasonlóan sokat megtakaríthat, aki eltér a megszokott negyedéves csekkbefizetéstől. Aki például beszedési megbízást (inkasszót) ad a számlájára, akár 20 százalékkal kevesebbet fizethet.

Idén van olyan biztosító is, amely a kötés dátumától függő kedvezménnyel is szolgál. Azaz 20 százalék kedvezmény jár a november első felében kötőknek, míg csupán 10 százalék a november második felében aktívaknak – sokan ugyanis a hónap utolsó 10 napjára hagyják a döntést.

Szerző: hoarag

Címkék: Kgfb-árak-2014