Mekkora lehet a szocpol összege 2016- ban? Állami támogatás úgynevezett hasznos alapterületre jár, mely 60 és 160 négyzetmétert jelent, továbbá olyan ingatlanok megvásárlására/ és építésére is igényelhető, mely lakás teljes nettó alapterületére jutó négyzetméter összege kevesebb, mint 300.000 ft. Ugyan ez az ár alacsony energiafogyasztás besorolása esetében pedig 350.000 ft. Az erre a célra fordítható összeg tehát az eltartottak/ vagy előre bevállalt gyerekek számának és az ingatlan energiafogyasztásából tevődik össze. Kapcsolódó cikkHárom energetikai besorolás létezik:

 • - "A" ( energiatakarékos) 1,1- es szorzóval
 • - A+" ( fokozottan energiatakarékos) 1,2- es szorzóval
 • - illetve alacsony energiafogyasztású 1,3- as szorzóval


A szocpol 2014 feltételei a következők:

 1. egy háztartásban élő házas/ élettársaknak jár, akik minimum két gyereket nevelnek
 2. nem rendelkeznek ingatlannal
 3. köztartozás mentes adózó polgárok
 4. az egyik fél minimum egy fél éve tartó bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik
 5. amennyiben a pár még nem töltötte be a 40. életévét, és terveik közt szerepel a gyermekáldás, ők is ide sorolhatók
 6. már megszületett gyerek után is jár a szocpol a kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére
 7. a támogatás csupán egyszer vehető igénybe
 8. az igényléshez nem szükséges a hitel
 9. kizárólag méltányolható lakásigény mértékének megfelelő lakás vásárlásához/ építéséhez lehet kérni

 

Egy példa 60 m2- es ingatlanra, ha a családban van két gyerek:

800.000 forint szocpol igényelhető (melyet nem kell visszatéríteni),
amennyiben az energetikai minősítés alapszintűnek felel meg. Ez a fővárosban 5 %, vidéken pedig 10 %- ot jelent a vételárból kiindulva. Észak, illetve Észak- Kelet Magyarországon egy ekkora panel 7.5 millió forint körül van, azaz kb. 700.000 forint önerő elégnek tűnik ennek az ingatlannak a megvételéhez.

3 gyereknél, amennyiben nagyobb a lakás alapterülete, az arány javuló tendenciát mutat- de nem árt tisztában lenni annak a tényével, miszerint a nagyobb alapterületű ingatlanok esetében az államilag támogatott lakáshitel 20.000.000 forintos vételárig bezárólag, és 10.000.000 forintnyi hitelig igényelhető.

10 millió ft két kereső féllel 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, azonban 5 millió ft hitelhez elég 130 ezer ft igazolt jövedelem is. Nem szabad elfeledkezni a hitelek havi törlesztő részletéről sem, hiszen az is befolyásolja a hitel összegét.

A szocpol nem más, mint egy vissza nem térítendő állami támogatás, melyet jelenleg új lakóingatlan építésére, új lakás vásárlására lehet igénybe venni a már megszületett és a születendő gyerekek számától függően, de a fentiek tükrében remélhetőleg ezek a feltételek bővülni fognak. A szocpol 2014 tekintetében tehát elképzelhetően nem kizárólag 60 – 160 m2 alapterületű lakásokra lenne igényelhető, hanem ennél kisebb lakóingatlanra is igényelni lehet majd, és vételen kívül bővítéskor is. A mai állás szerint 800 ezer és 3 millió kétszázötven ezer forint között mozog az adható támogatás, ami a fentiekben említettek szerint ennek közel a kétszeresére is nőhet, és ami ennél is fontosabb szempont a konstrukció változtatásakor, hogy nyilvánvalóan a gyermekvállalási kedvet javítaná.

Megmarad az a kedvező feltétele a szocpol 2014-nek, hogy a meglévő önerőt mellé vehető igénybe a támogatás, de felhasználható csak maga a szocpol összege, vagy hitel mellé és meglehet igényelni, annak kiegészítéseként. Az várhatóan nem változik a szocpol 2014-nél – teljes és félszocpol használt és új lakásra odaítélésekor, hogy az igénylők maximum 40 évesek lehetnek és az igényéléskor alá kell támasztaniuk azt, hogy egyikkőjüknek sincs semmi féle köztartozása, valamint az építeni, vagy megvenni szándékozott lakásnak legalább „B” energetikai kategóriába kell tartoznia.

A szocpolt 2014-es igénylése iránti kérelmet – mint jelenleg is – várhatóan a kiválasztott hitelintézet felé kell majd benyújtani, melyhez a hitelező egy erre általánosan alkalmazott nyomtatványt bocsájt az igénylő rendelkezésére. E mellé minden esetben elő kell készíteni a személyes okmányokat, a meglévő gyermekek születési anyakönyvi kivonatait. Amennyiben lakásvásárláshoz igénylik a szocpolt, akkor az igénylőlap mellett be kell nyújtani a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést, esetleg egy tulajdoni lap másolatot, amennyiben pedig építkezésről van szó, akkor a kiadott jogerős építési engedélyt is szükséges lesz benyújtani másolatban.