Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletágának vezetője a tanácsadó cég honlapján közzétett blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az szja egy százalékpontos csökkentése áttételesen a családi adókedvezményt is érinti. Ha az szja kulcsa 15 százalékra mérséklődik, a kétgyermekesek adóalap-kedvezménye pedig – mint a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt – 62 500 forintról 78 125 forintra növekszik 2016-tól, csökkenne az adókedvezmény összege, amennyiben a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény mértékét nem növelnék.

A szaktárca azt közölte: az szja-kulcs csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi kedvezmény és az első házasok kedvezményének összegét, hogy az érintettek jövőre is ugyanakkora összeget tudjanak levonni az adójukból. Első házasoknál ez 5 ezer, egygyerekeseknél 10, három- vagy többgyerekeseknél gyermekenként 33 ezer forintot jelent havonta. A kétgyerekesek 2016-ban gyerekenként 12 500 forintot vonhatnak le az adójukból (2500 forinttal többet, mint idén).

A személyi jövedelemadó 1 százalékponttal történő csökkentésének és a családi kedvezmény megemelésének köszönhetően egy átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családnak jövőre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz – tájékoztatott az NGM.