A kormány hosszú távú szándéka, hogy megállítsa Magyarországon a népesség csökkenését, illetve a társadalom elöregedését. Ennek egyik lépcsője, hogy támogatja azokat a családokat, ahol több gyermek nevelését vállalják. A támogatás egyik eszköze az, hogy több pénzt hagynak a családoknál, amely eredményeként magasabb életszínvonal biztosítható, illetve bátorítja a gyermekvállalást. Természetesen, mint minden kedvezménynek, ennek is vannak feltételei, melyeknek meg kell felelnie azoknak a családoknak, amelyek élni szeretnének a lehetőséggel. A kedvezmény úgy lehet érvényesíteni, hogy az adózó az összevont adóalapját csökkentheti a gyermekek után igénybe vehető összeggel. Az adókedvezmény gyermekek után 2013 évben hozott változásokat is. Ezek a változások elsősorban adminisztratív jellegűek, illetve a szabályozásuk módosult. Előbb azonban nézzük meg mit tudunk a családi adókedvezmény részleteiről adóbevallás előtt.

A kedvezmény érvényesítésére jogosult az a személy, aki családi pótlékban részesül, kivéve azokat az eseteket, amikor a családi pótlékot gyámként, szociális intézmény irányítójaként, illetve vagyonkezelő egyedi gondnokként kapja a magánszemély. Utóbbi esetekben a családi pótlékra jogosultak, de a csalási adókedvezmény igénybevételére nem. Ugyanakkor jogosultak még a kedvezmény igénylésére a várandós anya és házastársa, saját jogon családi pótlékra jogosult gyermek és végül az a magánszemély, aki rokkantsági ellátásra jogosult. A családi adókedvezmény nem minden eltartott, illetve nem minden családi pótlékban részesülő gyermek után jár. Az adókedvezményt, csak a kedvezményezett eltartottak után lehet igénybe venni. Kedvezményezett eltartottnak minősül az a személy, aki után a családok támogatásáról szóló törvény alapján jogosultak, családi pótlékban részesülnek, a magzat, de csak a fogantatás 91. napjától, a gyermek, aki saját jogon részesül családi pótlékba, és végül a rokkantsági ellátásban részesülő magánszemély. Azért kell megkülönböztetni az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak fogalmát, mert az eltartottak között olyan magánszemélyek is találhatók, akik már nagykorúak, de saját jövedelemmel nem rendelkeznek, ellenben felsőfokú tanulmányokat folytatnak nappali képzés keretében. Utánuk nem lehet adókedvezményt igénybe venni, de a családi pótlék megállapításánál figyelembe vehetők. Változás 2013-ban a családi adókedvezmény közös érvényesítésének, illetve megosztásának lehetősége. Ez a változtatás rugalmasabbá tette a felhasználást. Röviden itt arról van szó, hogy közös érvényesítés esetében egy kedvezményezett eltartott után többen is igénybe vehetik a kedvezményt, míg megosztásnál a jogosult személynek lehetősége van megosztani olyan magánszeméllyel a kedvezményt, aki amúgy nem volna jogosult annak igénybe vételére.

A családi adókedvezmény kedvezményezettként, és havonként vehető igénybe a következő mértékben. Egy, illetve két kedvezményezett személy után havonként és személyenként 62.500 Ft, míg a 3 vagy annál több kedvezményezett eltartott után 206.250 Ft a családi adókedvezmény összege. Ezek a számok úgy is megfoghatók, hogy 1, és 2 kedvezményezett után személyenként és havonként 10.000 Ft-tal, 3 vagy több kedvezményezett után pedig személyenként és havonként 33.000 Ft-tal nő az igénybe vevő adózott jövedelme.

süti beállítások módosítása