Elfogadta a parlament a 2011-es köznevelési törvény módosítását, amire azért volt szükség, mert az eredetileg rögzített fizetésemelésnek a kormány szeptembertől a 60 százalékát adja csak meg. A növekedés ezzel együtt is jelentős, az Index úgy számol, hogy átlagosan nettó 30-40 ezer forint. A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden az Országgyűlés.

További változás, hogy már valamennyi pedagógus munkakörben foglalkozott köznevelési dolgozóra kiterjed az életpálya. A módosítást 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el a parlament.

A változtatás része az is, hogy eltörlik a túlórabéreket, és 22-ről 22-26-ra nő a törvényben rögzített kötelező óraszám. Életbe lép egy az új minősítési rendszer is, és szeptembertől a tanárok fizetését a mindenkori minimálbérhez kötik. Az illetményalap főiskolai végzettséggel a minimálbér 157,8 egyetemi végzettséggel pedig 172,9 százaléka. A magasabb kategóriába minősített, és régebb óta a pályán lévő tanárok fizetése ennél magasabb.

Jövőre plusz 10 százalék

A kormány azt ígéri, jövő szeptemberben újabb 10 százalékos emelést kapnak a tanárok, és ezt így folytatják még öt éven át, amíg el nem érik a 2011-ben kitűzött célokat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előző napi expozéjában hangsúlyozta: a javaslat biztosítja, hogy ne legyen többféle bér- és illetményszámítási rendszer. A módosítás költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd forint, jövőre 152,9 milliárd forint. Balog szerint ezzel növekedni fog a pedagóguspálya presztízse, és így az oktatás színvonala is. A korábbi emelések azért mondtak mindig csődöt, mert mindig csak egy területre, tehát csak az oktatás színvonvalára, vagy csak a tanárok fizetésére koncentráltak. Olyan is volt, hogy az önkormányzatokra hárították a fizetésemelés költségeit.

Megnézik az igazgatók bérét

Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány. A választások előtt nem lenne szerencsés, ha csökkenne az iskolaigazgatók bére; mivel magyarázzák el az embereknek, hogy csak a tanárok bére nő – ilyen aggályok merültek fel a Fidesz hétfői frakcióülésén. Az oktatásért felelős miniszter a felvetéseket azzal hárította el, hogy van olyan iskola, ahol államtitkári szintű fizetést kapott egy igazgatóhelyettes. Balog Zoltán inkább a tankönyvpiac átalakításával járó lobbik miatt aggódik.

A változtatás része az új típusú munkabeosztás és a heti kötelező óraszám átalakítása is. A többlettanítással járó óradíjak ennek kapcsán megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be.

Megszavazták a pedagógusok béremelését

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és a képviselők tapsolnak a zárószavazás után az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülésének másnapján, 2013. augusztus 27-én. Az Országgyűlés az ülésen elfogadta a köznevelési törvény módosítását, melynek értelmében a pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előző napi expozéjában hangsúlyozta: a javaslat biztosítja, hogy ne legyen többféle bér- és illetményszámítási rendszer. A módosítás költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd forint, jövőre 152,9 milliárd forint.

A 2011-ben tervezett bér 60 százalékát kapják most az érintettek, ami átlagosan 34 százalékos bérnövekedést jelent. A kormany.hu oldalon közzétett táblázat szerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 ezer 824 forint közöttiek. Egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 ezer 442, a felső pedig 321 ezer 940 forint. A pótlékokat tartalmazó táblázat szerint intézményvezetők esetében főiskolai végzettséggel 123 ezer 715, egyetemi végzettséggel 135 ezer 554 forint jár.

Az osztályfőnöki, kollégiumban csoportvezetői pótlék 46 ezer 393, illetve 50 ezer 833 forint lehet. A két kategóriában a munkaközösség-vezetői pótlék 15 ezer 464, illetve 16 ezer 944, míg intézményvezető-helyettesi 61 ezer 858, illetve 67 ezer 777 forint lesz.

Jövő szeptemberben újabb 10 százalékos növekedés várható, és további hasonló arányú emelések következnek minden év szeptemberében, amíg a 100 százalékot el nem érik. 2016 januárjáig ez 200,6 milliárdot jelent a költségvetésnek - fűzte hozzá a miniszter.

A változások ugyanakkor 2015. szeptember 1-től kiterjednek az intézményekben a nevelői-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben, pedagógus szakképzettséggel rendelkezőkre is.

A módosítás rendelkezik arról is, hogy az oktatásért felelős miniszter által köthető köznevelési szerződés érvényességi ideje a jelenlegi 5 évről 1-5 évre változna, segítve ezzel a rugalmas átalakulásokhoz szükséges alkalmazkodást
Kapcsolódó cikkek:

süti beállítások módosítása