A fizetési kalkulátor felépítésre 2014- re vonatkozóan

A kalkulátor alapja a 89.000 forintos minimálbér és a 114.000 forintos bérminimum.

  1. ebbe beleépül a az 55 évek felettiek és a 25 év alattiak által igényelhető  50 százalékos kedvezmény a szociális hozzájárulási adóból, ez maximum 14.500 ft, mivel a kedvezmény csupán brutto 100.000 forintig igényelhető.
  2. a tartósan munkanélküliek és a munkaerő piacra visszatérő kismamák kedvezményeit is tartalmazza, ez 27 százalékos szociális hozzájárulási adó
  3. tartalmazza az 1.5 százalékos szakképzési hozzájárulás jóváírását, ami brutto 100.000 forintig alkalmazható

Még a 170 ezer forintos értéket sem éri el a havi bruttó átlagkereset M.o-on, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb megyei tájékoztatójából - számol be a bama.hu.

Az összeg bruttó, tehát ebből a dolgozó adózik az államnak, ráadásul átlagról van szó, azaz a vezérigazgató és a segédmunkás keresete is szerepel a kimutatásban – a legtöbben valahol e kettő között kaphatnak fizetést.

A jelek szerint azonban nem mindegy, hogy az ember hol dolgozik. A kimutatás szerint ugyanis a versenyszférában 4,5 százalékkal növekedtek a bérek, azonban a költségvetési, állami szektorban a jövedelmek csaknem 8 százalékkal elmaradtak a korábbi évitől. Ennek okaként a szakemberek többek között a 13. havi fizetés elvonását, illetve a költségvetési megszorításokat jelzik.

Tehát csökkentek a bruttó átlagkeresetek, ám ez a tény nem az egész országra igaz. Országosan ugyanis 1,2 százalékkal magasabbak voltak a bruttó jövedelmek, mint 2008 adott időszakában. Igaz, a statisztikai hivatal elemzése is hangsúlyozza: a kereseteket országosan is a versenyszféra bérei húzták felfelé. Mivel Baranyában kissé csökkentek, országosan pedig nőttek a bruttó bérek, így a különbség is nőtt: megyénkben a 170 ezret sem éri el, országosan már a 200 ezret közelíti a havi átlagfizetés. Budapesten pedig már a negyedmillió forintot is meghaladja.

Ha a nettó, azaz a ténylegesen a dolgozó kezébe kerülő összeget nézzük, egy picivel jobb a kép, de nem sokkal: itt ugyanis az egy évvel előbbihez képest 0,7 százalékos növekedés tapasztalható. Viszont a fogyasztói árak csaknem négy százalékkal nőttek, tehát valós értéken a fizetések bizony kevesebbet érnek, mint egy évvel azelőtt.

Az idei évet véve alapul készülő félben vannak a fizetési kalkulátorok a 2014-es évre. A minimálbér és a garantált létminimum biztosan meg fog változni, de egyes járulékokat és adókat csökkentenek, így némi kedvezmény van kilátásban.

  1. az egyik kedvezmény a szociális hozzájárulási adó elengedése
  2. a másik a szakképzési hozzájárulás részleges eltörlése
  3. bizonyos esetekben ezeket az állam át is vállalja

Összegezve, a kedvezmények bruttó 100.000 ft alatt érvényesülnek.

Idén eltörlésre került a félszuperbruttósítás, ez a nagyobb keresettel rendelkező munkavállalókat érinti, akiknek  brutto keresetük túllépte a 202.000 forintot- akik ebből kifolyólag magasabb netto bérben részesülnek. Minden munkavállalóra a 16 százalékos adókulcs érvényes. A 10 százalékos járulékplafont is eltörölték- akik eddig brutto 660.850 ft kerestek, a fölött nem kellett járulékot fizetniük, ezzel is kedvezve a jómódban élőknek. A megszűnt félszuperbruttó és a járulékplafon eltörlése eltérő irányú hatást fejt ki a magasabb munkabérrel rendelkezők jövedelmére. A két módosítás hatása 1.011.595 Ft keresetnél egyenlíti ki egymást, azaz aki túllépi ezt az összeget, már csökken a nettó jövedelme.

süti beállítások módosítása