Családi pótlék 2016-ban : 2015. április 1-től a kormányhivatalok hatáskörébe kerül át a Magyar Államkincstártól a családtámogatási feladatok ellátása. Ettől az időponttól kezdve a kormányhivatalok járnak el a családi pótlékkal, a gyermekgondozási segéllyel, a gyermeknevelési támogatással és az anyasági támogatással kapcsolatban.

A kormányhivatalhoz kerül át ezen kívül a fogyatékossági támogatáshoz, a kereset-kiegészítéshez, valamint az energiaár-támogatáshoz tartozó ügyintézés is.

Az ügyfelek kérelmeiket például a Heves Megyei Kormányhivatal Családtámogatási Osztályának ügyfélszolgálatán (Eger, Telekessy u. 2.), illetve a kormányablakokban és a munkahelyeken működő családtámogatási kifizetőhelyeken nyújthatják be. A változásoknak köszönhetően április elseje után gyorsabban lehet hozzájutni a támogatásokhoz, egyszerűbb lesz az ügyintézés.

A következő lépésben - várhatóan néhány hónapon belül - az állampolgárok a települési ügysegédeknél is elindíthatják majd a támogatások igényléséhez szükséges eljárásokat. Jelenleg az ügysegédek felkészítése és az ehhez szükséges informatikai eszközök beszerzése zajlik.

Családi pótlék utalás - Kormányhivatal.hu

25 900 forint is járhat

Tavalyi adatok szerint tavaly közel kétmillió család számára utalták rendszeresen a támogatást, amelyet nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában lehet igénybe venni. Egy gyerek után 12 200 forint jár, de a tartósan beteg gyereküket egyedül nevelő szülők akár 25 900 forintot is kaphatnak.

Az egy gyereket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot vihet így haza, de aki három gyereket kénytelen egyedül nevelni, már 17 ezer forintot kap.

Kötelező óvoda és iskola

Ma még alanyi jogon jár a pótlék, ami áprilissal sem fog változni, azonban jövőre újabb változások lépnek életbe. Január 1-től ugyanis felfüggeszthető lesz a pótlék utalása. Idén szeptembertől kötelező lesz az óvodába járás, így aki igazolatlanul hiányzik 20 napnál többet, annál felfüggeszthetik a támogatás.

Az iskoláskorú gyerekeknél már most is létezik korlátozás, itt 50 óra igazolatlan hiányzás után lehet megvonni a támogatást. A beteg gyerekek után járó emelt pótlékot a háziorvos igazolásával lehet igényelni. A pótlék utalása általában a hónap első néhány napjában megtörténik.

süti beállítások módosítása