Bérkompenzáció 2013 - 2014 - A kormány 2013-ban is lehetővé tette, hogy a munkaadók a minimálbér, és a kötelező bérminimum emelkedése miatt megjelenő többlet költségek enyhítése végett éljenek a bérkompenzáció lehetőségével.

A bérkompenzáció, mint kedvezmény a 27 %-os szociális hozzájárulási adóból vonható le. Eredetileg ez a lehetőség a 2012-es évre szólóan lett életre hívva, hogy ellensúlyozza a nagymértékű keresetcsökkenést, ami az adó- és járulékváltozások miatt következett be, illetve az elvárt béremelésekkel járó költség növekedés súlyát volt hivatott csökkenteni a munkáltatói oldalon. Bár a bérkompenzáció 2013 ra elvesztette létjogosultságát a kormány szerint, ugyanis az idei évben végrehajtott adóváltoztatások nem teszik szükségessé az elvárt béremelést, mert a változtatások keresetnövekedést eredményeztek. Ennek ellenére 2013-ra mégis marad a bérkompenzáció lehetősége.

Nézzük meg, hogyan is működött, illetve működik 2013-ban a kedvezmény. Látható, hogy 2012-höz képest komoly változtatásokat hajtott végre rajta a kormány. 2012-ben a kompenzációt 190.179 Ft-os bruttó jövedelemig lehetett igénybe venni. Ennek feltétlenül kedvezőtlen hatása van a nettó munkabérek alakulására is, főként a bruttó 135.000 Ft és a 190.179 Ft közötti tartományban. Ugyanis 2013-ra a kormány a maximális bruttó bért, ahol még érvényesíteni lehet a kedvezményt bruttó 135.000 Ft-ra csökkentette. Ennek az lett a következménye egyrészt, hogy a két bruttó jövedelem között elhelyezkedő béreknél megszűnt a kedvezmény alkalmazásának lehetősége, ami nettó bér csökkenést eredményezett, illetve a munkáltató terhei is nőttek általa, másrészt, akik 2013-ban is jogosultak maradtak a kedvezménnyel való élésre ők is kisebb mértékű kompenzációval élhettek.

A bérkompenzáció lehetőségével 2013-ban élhetnek azok a munkáltatók is, akik tavaly nem hajtották végre az elvárt béremelést, illetve ha vállalat, cég ebben az évben alakult. Fontos tudni, hogy a bérkompenzáció kedvezménye nem vonható össze a munkahelyek megtartását célzó egyéb kedvezményekkel (pl. 55 éven felüliek, 25 éven aluliak, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben alkalmazott, szülést követően a munkaerőpiacra visszatérők, illetve a tartósan munkanélküliek esetében igénybe vehető kedvezményekkel). A kormány kiterjesztette a bérkompenzáció alkalmazási területét a közszférára is, és azokra az egyházi intézményekre is, amelyek közcélú tevékenységet folytatnak. A bérkompenzáció összege, mely a központi költségvetést terheli várhatóan eléri a 151 milliárd Ft-ot. Ha megmarad, akkor a bérkompenzáció 2014-es összege várhatóan még nagyobb lesz.

süti beállítások módosítása