MI MENNYI 2022-BEN? LISTA ITT >>>

 

 

Családi pótlék utalás 2022 

 

 

Hogyan szüntethető meg a munkaviszony?

 

 

Gyakorló munkajogászként jelen bejegyzésben az egyik leggyakoribb és legtöbb problémát előidéző felmondás jogintézményével kívánok foglalkozni mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló szemszögéből. A munkaviszony megszüntetése történhet:

  • közös megegyezéssel,
  • felmondással,
  • és azonnali hatályi felmondással.

A felmondásra, és az azonnali hatályú felmondásra más-más szabályok vonatkoznak a munkavállaló és a munkáltató oldaláról is. Ezért célszerű azokat külön-külön vizsgálni. Jelentősége van annak is, hogy a munkaviszony határozott, vagy határozatlan idejű.

Melyek az azonnali hatályú felmondás szabályai?

Azonnali hatályú felmondással bármelyik fél megszűnheti a munkaviszonyt legyen az határozott, vagy határozatlan idejű. Az azonnali hatályú felmondás jogával a következő feltételek esetén élhetünk:

  • munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi,
  • vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az azonnali hatályú felmondást minden esetben írásban indokolni kell. A felmondás tartalmának világosnak, valósnak, és okszerűnek kell lennie. (Pl.: bizonyíthatóan lopott az alkalmazott, rendszeresen késik, aminek következtében feladatát nem tudja ellátni, stb.)

Fontos tudnia, hogy a munkáltató kivételes esetben a határozott idejű munkaviszonyt azonnali hatállyal indoklás nélkül is megszüntetheti. Ebben az esetben azonban a határozott időből még hátralevő időszakra a munkabért ki kell fizetni a munkavállaló részére.

süti beállítások módosítása